Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

söndag 20 oktober 2013

Raps i Toan!?

Efter en del funderade och läsande på diverse forum så bestämde jag mig för att fylla båt-toan med rapsolja... Vi har nämligen ca 70 cm lång ganska grov slang från toaletten upp till överkant på toa-tanken. Den är mycket svår att tömma på något smidig och luktfritt sätt... Tidigare fyllde jag på med glykol och vatten och pumpade upp i slangen, samt tömde själva pumphuset på vatten genom att lossa på det sex skruvarna håller locket på plats. Första sommaren upptäckte jag dock "the hard way" att backventilen och bottenventilen i pumphuset inte gillade glykol.. De tappade nämligen formen och "vatten" från tanken läckte ned till toan under segling och hotade att rinna över kanten.....

Efter byte av packningarna har toan funkat fint igen och förra året provade jag med att bara tömma så mycket vatten som möjligt ur systemet och hoppas på det bästa.. Men vattnet från uppåtgående slangen läckte sakta tillbaka och frös samt luktade illa.. Nu har jag alltså pumpat upp rapsolja i slangen och hoppas jag att oljan inte fryser och i alla fall om den fryser så fryser kanske inte något sönder? Rapsoljans fryspunkt skall vara 20 minus men den blir ganska hård redan vid 15 minus.

Skit jobb..... En varvsgranne berättade att toan på hans båt fick man minsann inte använda.... låter som den enda säkra metoden att slippa lite toa-lukt i båten?  ;-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar