Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

söndag 2 december 2012

BLÅSOR..

Gennaker, code eller spinnaker? Rulle, strumpa eller inget? Spinnaker verkar dock vara senaste trenden bland moderna kappseglingsbåtar... Vi trivs bra med våran spinnare med strumpa till hjälp för segel-hanteringen. Man klara lätt att hantera seglet själv även i hårdare vind, vissa drar ned manöverlinan för strumpan till sittbrunnen.

Vår code zero är ca 33 m2 och sydd i kolfiberlaminat och rullen sitter längst fram i fören. För att kunna rulla fritt från förstaget så har jag satt en till fallbox ca 2 dm högre upp (från spinnfallet) på masten. Coden finns med på mätbrevsSRS men vi har inte hittat rätt vind för att tjäna på det ännu (på Harken var det code läge men då slog skothaken upp och fallet for upp i masten).

Spinnaker går ju bra på halvvind också så det behövs en rejäl träning/test för att lära sig att välja rätt undanvinds-segel, man slipper ju välja om man bara har entypssegel ;-)

Förutom vid kappsegling så använder vi koden ofta, den är lätt att rulla in och ut och kan sitta kvar hissad och inrullad under kryss.  Den ger även bra fart på undanvinden, man får ca 65 m2 om man spirar Coden och håller storen på plats med en preventergaj, full fart i nedförsbackarna!

Film med segling Coce zero och Spinnaker under Harken solo challenge


Film med bland annat nedtagning med strumpa..


Liten film med code"kryss" i lätt vind.


Klipper även in lite (äldre) info från Gransegel gällande stora försegel:

"För lättvind och skärningsbogar är det en bra idé att komplettera focken med en Gamma / code 0
Gamma 3
Ett lösflygande segel i en tunn kevlarduk. Gamma 3 är effektivast på framförallt sträckbogar. Mittbredd >65% av underliket, dvs tillåten även i DH och ORC
30 kvm 
Förberedd för rulle med vridstyv lina i förliket. Kräver vattenstag i eventuellt peke för att få optimal spänning i förliket

Gamma 3 Minus
Ska man inte bry sig om några regler och vill ha betoningen på bästa höjdtagning gör man ett segel som är smalare på mitten, runt 55% av underliket. I övrigt samma som Gamma 3 (Tillåten i SRS / LYS)
27 kvm 
Förberedd för rulle med vridstyv lina i förliket. Kräver vattenstag i eventuellt peke för att få optimal spänning i förliket

Gamma 1
En plan gennaker i nylon. (SK 130/90) Gamma 1 har positivt förlik och går inte riktigt lika högt mot vinden. Bygger på erferenheterna från våra flerskrovsgenna- krar som genom fartvinden alltid seglar brant.Runt 75% mittbredd.
35 kvm 
Går utmärkt att hantera utan rulle om man bara faller av när den ska tas ner. Kan anpassas till rulle med vridstyv lina i förliket. Tillägg 1350:-

Alfa
En stor djup gennaker framförallt för djup slör. Går dock ganska brant i lättvind
57 kvm 
Går utmärkt att hantera utan rulle om man bara faller av när den ska tas ner. 


Rullsystem 
Nex 0.9T komplett med inrullarlina och styrblock och brytblock"

Det är kul med nya segel! Själv så kan jag rekommendera en kontakt med UK syversen. Sail on!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar