Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

onsdag 9 januari 2013

Luftbubblor...

Rorkulten.

Efter ca 5 strykningar med den första äldre burken med "Schooner" fernissa så hade jag byggt upp en fin botten med fernissa och de flesta ådringar i träytan var fyllda. 
Slipat mellan varje strykning med 320-400 papper, dammtorkat och även tvättat lätt med T-röd. Dock fanns det en del damm i den burken och det vore svårt att få en blank sista strykning med den. Så därför inköptes en ny liten burk med "Schooner" 

Efter första strykningen med den så såg jag genast att luftbubblorna inte lyfte och försvann utan blev kvar i lacken... Efter lite "googlande" så blev analysen att det troligen var för mycket lösningsmedel i den lackburken och att den därför "stänger" ytan för fort.. Man skulle kanske kunna tillsätta mera linolja till den burken (även kanske stryka med kallare lack i kallare rum), men jag köpte en burk Epifanes, high gloss clear varnish i stället.. 

Deras "teaklack" använde jag mycket tidigare och har varit nöjd med! Den luktar dock mycket starkare och mer än "Schooner" så man bör ha ett ganska väl ventilerat rum.. särskilt om man lackar hemma i lägenheten. Jag har inte provat "Schooner gold" men jag kan tänka mig att den håller högre kvalitet än den vanliga.

Nu återstår en noga slipning och förhoppningsvis bara två ytterligare strykningar med Epifanes fernissa!! :-)

Återkommer...


3 kommentarer:

  1. Använde Schooner Guld på min rorkult med bra resultat. Svårare var det i ruffen med Goldspar, som gärna bubblade sig :-(

    SvaraRadera
  2. Hmm ja det är en lite konst att lacka med snyggt resulat.. provar den nya burken i dag.

    Hur har rorkulten klarat sig i väder och vind?

    SvaraRadera