Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

torsdag 13 juni 2013

Till Öregrund och sommarens MEK, spärrblock och ringar!

En sista transportsegling innan semestern, och den stundande långseglingen till Ö-vik! Men först blev det lite tamp och block mekande i Grisslehamn.. Hanfoten och taljan till akterstaget byggdes om till fyrdelad talja med tredelad hanfot dvs totalt 32 gånger kraften men även en snabbare talja för att släppa eller ta hem på akterstaget.Det fungerade MYCKET bra! Optimalt vore kanske med ett lite kortare akterstag för att kunna ha en lite längre talja.. Men max ihopdragen så får jag mycket mastböj och ligger med lite marginal till rekommenderad max kraft/spänning på förstaget.. En "Antal-ring" fick utgöra sista block, perfekt! Och man når lätt tampen både från styrbord och babord.

Sen var det dax för storskots ombygge igen.. Jag hade gjort en investering i ett Harken, automatiskt spärrblock 75 mm som skulle passa bra till 10 mm skotlina. Först var jag tvungen att ta fram lilla sågen för att få dit ytterligare ett bomfäste, men det gick fort och bra! Nu sitter spärrblocket på bommen och som näst sista block i taljan innan skotlåset. GRYMT skön hantering av storskotet. När man tagit hem så behöver man inte låsa i skotlåset utan kan hålla skotet i handen för att snabbt och smidigt kunna släppa ut.. Att ta hem i hård vind kräver fortfarande lite styrka.. men taljan ger fortsatt 6:1 åt det hållet.
Sen till seglingen.. Perfekta vindar för transporten. Ca 5 m/s och nordlig, gav halvvind till kryss med endast 4 slag..på 17 distans. Magda går perfekt och autopiloten är till bra hjälp vid den här typen av ensamsegling. Man kan lätt hantera segel och ev. byta segel och samtidigt styra båten med fjärrkontrollen!


UK tapedrive seglen går grymt bra! Nån som vill köpa ett kryss-ställ från NEXT? ;-)
Nu får Magda vila i Öregrund ett par veckor, Nästa tävling blir Ulvöregattans tre seglingar.
Sail on!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar