Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

måndag 27 augusti 2012

Vad kommer den här att sitta då?


Det är en härlig process att utveckla båten.. Från tanke till skissblock, till nätet eller katalogen, fundera litet till och beställa prylar... Hämta och tyvärr betala ;(

Sen det bästa.. Montera och PROVA. Var den här snygga taljan kommer att sitta återkommer jag till. Inget helt innovativt nytt, men jag tror att vi kommer att trivas med den.. Gissningar?

Sail on

11 kommentarer:

 1. Akterstag! Eller finjustering på storskotet?

  SvaraRadera
 2. Se upp med seldén kinaprodukter! Håller de verkligen måttet när det brallar i ?

  SvaraRadera
 3. Finjustering storskot. Helt rätt Niklas! Jag bytte ganska många block under 2010-2011, kanske har jag haft tur men inga Selden-block har pajat.. Har samma typ på akterstget fast 6ggr och den har jag dragit ofta och mycket i! Nu blir ju inte lasterna så stora på en 6-del av storskotet, viktigare var att den var ganska smidig i formatet. Hittade ingen sådan ex vis hos Harken...

  SvaraRadera
 4. Jo ett Selden block gick sönder när varvstraktorn körde över akterstagskaskaden.. :)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vore orimligt att tro att de ska hålla för det...

   Radera
  2. Neej.. nu sitter det seldens heavyload där, med sidor helt i rostfritt.. bla för att klara traktorn vilket jag är övertygad om att de gör :))

   Radera
 5. Jocke, Lilla Blå28 augusti 2012 07:24

  Sen är det ju väldigt snyggt med nya tampar och block :-) vet inte vilken gen som styr den känslan...
  Vilken diameter är det på blocken? Vad får du totalt i utväxlingen på fintrimmet, 24?

  SvaraRadera
 6. japp 24 coh det ska bli kul att prova, det kändes rejält i armarna efter helgen med soloseglingen.. ett rev hade nog minskat användandet av storen lite men är det byigt så blir det mycket drag och släpp i alla fall..

  Jag kör rätt mycket med Selden 40 mm, med kulor, räcker till våra relativt små båtar..Stora blocken i storskotstaljan är Selden 50mm glidlagrat. Jag tro att det är den vanliga manliga fixar-genen som styr mycket av vårat förhållande till bla segelbåtar :))

  Jocke, hur går båten med nya focken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jocke, Lilla Blå29 augusti 2012 05:20

   Fixargenen måste vara en stark rackare för jag skruvar mer än jag seglar just nu... :-) Skämt åsido så har tiden inte riktigt räckt till mer än en sväng ner till bryggplatsen ganska ofta i år. Men lite säsong kvar, ska väl bli några fina dagar på sjön till.

   Har tyvärr inte fått riktigt ordning på focken ännu. Och för en gångs skull så är mina triminställningar nog inte enda skälet. När segelmakaren mätte in på båten så försökte vi maxa alla mått inklusive topp och botten på seglet i profilen (jag har ju rulle). Furlex måttsättning på segelinfästningen uppger ett mått som segelmakaren använde när han sydde i förliket i focken. Det måttet gör med min maxhissning att första 3 cm på focken pressas mot profilen när seglet sträcks upp eller belastas vilket skapar en "bula" som fortplantar sig ner i fockens framkant.
   Jag har diskuterat det med segelmakaren och vi skulle ha gått igenom det och fixat under juli men annat kom ivägen, så jag fick köra med det som det var på Arkö Runt. Resultatet blir en väldigt rund framkant som gör det svårt att hålla höjd och skapa rätt profil.
   Men vi ska titta på det nästa vecka så förhoppningsvis ska jag kunna komma ut och prova lite nästa lördag :-)

   Har pga av ovan inte heller kunnat prova skotvinklar/tvist etc.

   När du går maxhöjd (alltså med hyfsat bibehållen VMG), vad kör du med för skotvinkel på focken?

   Radera
  2. Hoppas du får ordning på focken.. Jag har ju själv försökt hitta en bra WMG. Jag försöker dokumentera en bra kryssade på söndag och lägger ut filmen sen. Men jag skotar inte in så mycket på skenan vid kryss ca en dm utan för linjen på grabbräcket

   Radera
 7. Appropå storskotet så provar vi nu 4/1 plus 4/1 fintrimm för att få lite snabbare skotnig på storen, och bättre slaglängd på fintrimet!

  SvaraRadera