Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

fredag 30 november 2012

RORKULTEN

Rorkulten är nu hemtagen för torkning och slipning.. Sen ska den lackas och få ett eget överdrag i kapellväv.

Nu undrar jag vilken lack/fernissa som kan fungera bäst?.. Jag har en burk Schooner på hyllan, men har tidigare använt Epifanes "teaklack" med gott resultat på inredningen.

Fortsättning följer... :-)

6 kommentarer:

 1. Jag använder "Tre Stjerner". Norsk polyuretanlack som aldrig svikit mig. Finns en UV-beständig variant som funkar utomhus.
  Lättjobbad och 1-komponent.

  SvaraRadera
 2. Toppen, Ulf kanske provar den, var köper du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns i min lokala färgaffär, "Färg i Väst". Borde inte vara så ovanlig. Hemsida: http://www.trestjerner.no/
   Kommentaren nedan om att den blir spröd har jag inte upplevt men de var ganska nyligen jag lackade min rorkult. I övrigt har jag bara använt lacken på inredning och durkar och där har jag inte märkt några problem. Låter rimligt dock eftersom ytan blir mycket hård.

   Radera
 3. 1-komp polyuretanlack blir spröd och spricker lätt vid slag. Schooner är mer följsam och klara slag bättre. Men man behöver UV-skyddet.

  SvaraRadera
 4. UV-skyddet i Schooner borde räcka? eller hur Anders..

  SvaraRadera
 5. Speciellt om du har rorkultskapell! Mitt minne från tiden med Silja Lime (blogginlägget heter "1974") några år på 70-talet, var den ständiga kampen att hålla alla fernissade ytor fina. Först rå linolja, sen bets, sen 7 lager fernissa. Och ganska snart blektes allt. Nu har jag kapell över allt vad trä och däckutrustning heter, obehandlad teak som jag håller fin med kristallsåpa (brunsåpa).

  SvaraRadera