Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

torsdag 12 september 2013

Vackert på Mälaren

Sista etappen i sommar/höst, Sigtuna till Uppsala, ingen vind men vackert. Kändes fint att lägga sig i trygg hemmahamn.  Synd bara att det är dax att plocka av Magda segel och annat inför avmastning till veckan.  :-(
Snart blir det vår igen! :-)

2 kommentarer:

 1. Jocke, Lilla Blå14 september 2013 23:55

  Vackra bilder, alltid lite vemodigt när båten ska upp. Kul att se att ni går bättre och bättre hur längre säsongen lider, tyder på att du jobbar med rätt saker :-).
  På tal om rätt trim, hur många graders rodervinkel upplever du är optimalt på en NF vid normaltrim på en kryss i säg 5m/s?

  SvaraRadera
 2. Hm.. rorkulten lite upp i lovart, men inte så många grader.. Jag tycker att man känner när det bromsar, och de vill man ju inte...

  Jag har nog lärt mig i sommar att lufta ur och twista bättre för mindre båtlut och bättre fart framåt! Ett vanligt NF tips är att man måste vara noga med att akterliket inte stänger, vilket jag tror att man lätt kan göra på fockbåtar eftersom folken inte hjälper luftströmmen lika bra bakåt och det drabbar ju storens läsida så klart.. När jag kör med coden så märker man direkt hur de samarbetar på ett annat sätt.. Men överlag så har vi jobbat mycket med olika twist, både med folken och storen, bytt hål på clewborden och mycket trim med storskotsvagnen.. Oftast uppe i lovart och lite lösare skot. Men för vår del så vill vi gärna jobba vidare med focken och det är ju skönt att slippa veva så mycket i slagen.. Vi har ca 3-4dm mastlut och nu är ju seglen sydda efter den lutningen så jag gjorde ingen ändring i sommar.. Jobba på och lycka till!!

  SvaraRadera