Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

måndag 29 oktober 2012

Akterstag..

Funderar på ett nytt dyneema-akterstag från Benns.. Fördelar: Lättare för akterstagslattan att lyfta, mindre slitage på akterliket på storen, snyggare? Nackdelar: mindre hållbart för nötning, kan ge vibrationer. Hm vi får se! 

6 kommentarer:

 1. Tveka inte, Dynex 75 fungerar utmärkt. Jag kör utan kaus, köpte löpmeter och band några smarta knopar. Det borde räcka med 5 mm till NF, jag har 6 mm till Hansson 31.

  SvaraRadera
 2. Ok bra! Jag har dyneema till hanfoten och varit på väg att byta staget några gånger tidigare.. Jag har lyckats även splitsat lite själv men tänkte lyxa med kaus på staget då man ser en viss nötning på dyneema linorna efter ett par säsonger.. Några spännande projekt för Piano under vintern? MVH Roger

  SvaraRadera
 3. Om/när det blir vibrationer kan det börja tjuta ordentligt. Men. Man kan lägga fast en liten stav vid sidan av staget. Har lagt fast en slangstump med kardborreband ungefär en meter upp i sataget och det fungerar perfekt. Iden stal jag från högspänningsledningarna.

  SvaraRadera
 4. Inte så spännande, mest en massa jobb. Däcket ska slipas, spacklas och målas, nya röstjärn till UV, snygga till ledningsdragningen, förstärka mantågsstöttor, reparera mastfoten (som spruckit), utveckla revning av focken, täckskiva till spisen, etc. Sen har jag ju #26, dvs den överblivna båten att jobba med. Vill du komma till Skåne och hjälpa till?

  SvaraRadera
 5. PS. Har aldrig haft vibrationer i häckstaget, har kört med både 5 och 6 mm Dynex 75.

  SvaraRadera
 6. Jag har ju fäst ett lite block för flagga mitt på akterstaget.. Hoppas det räcker för att ta bort ev vibrationer.. Jag hinner nog inte till Skåne och meka tyvärr! ;-)

  SvaraRadera