Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

fredag 1 mars 2013

PLOT..



Plotter kallas också ett elektroniskt navigationshjälpmedel, som på en grafisk skärm visar en "plot", dvs. ritar ut ett streck i farkostens kölvatten. Avancerade modeller kan göra detta direkt på ett elektroniskt sjökort.. Källa Wikipedia..


Om jag skulle välja GPS/Plotter i dag till båten så blev det nog en lite större och med pekskärm.. Våran Garmin 525 fungerar fint och och har bra kartor, men är lite liten i bland.



Ipaden har sina begränsningar även om den är suverän att planera rutter och kappseglingar på(vi kör seapilot gps program). Den drar lite för mycket ström med GPSen på och man ser lite för dåligt i direkt solljus.. Men man vänjer sig och ett extra ladduttag i sittbrunnen löser en del. Plus att vi kör appen Iregatta med NMEA info som vind och fart vilket ger VMG-värden som ger mycket för oss "nya" kappseglare.

Garmin 720 är en trevlig GPS och den vore ett bra alternativ till 525an, vi har ju kartor till den.. Och efter att ha seglat med Garmins kartor i ca tre säsonger så vet jag att de fungerar bra (vi har dock fastnat på ett 2 metersgrund en gång) Bra ljusstyrka och tydlig skärm även i direkt solljus så klart. Snygg och ren design och som lätt går att flushmontera på skott eller annat..




Om man vill ha ha ett annat alternativ så är ju Raymarines e7 fin (BLUR-test här) och den har möjligheten att använda reglaget när regnet gör pekskärmen svårjobbad. Prismässigt så ligger dessa ganska lika eftersom kartor ofta ingår i Raymarines GPS.

Behändig är Raymarines nyare A65. Den är smidigare i formatet på mindre båtar men saknar styrknapp, bara pekskärm, lämplig även i nätverk.

Raymarine vore ett bra val för oss i nuläget när vi kompletterar båten med Raymarines autopilot och instrumentet till den kan lätt "prata" med Raymarines eget "seatalk" med andra Raymarines instrument.. Dock kan nästa alla instrument sända och ta emot NMEA. Men kolla noga detta om du vill bygga ett eget nätverk av olika instrument och ev.dator.

Sail on.. till helgen blir det lite autopilot mek men troligtvis ingen mässa... Mycket finns att köpa till bra pris där nu.. Hjertman har bra pris på flera GPSer!







4 kommentarer:

  1. Observera att de sjökort som ingår i e70:an bara är Navionics Silver. Det vill du inte ha! Det funkar för utsjönavigering men inne i kustbandet blir man tokig efter två minuter. I alla fall blev jag det när jag köpte min A70:a för några år sedan. Måste kompletteras med minst Gold.

    SvaraRadera
  2. Japp.. Bra Ulf! Vad kostar det?

    SvaraRadera
  3. Gold 44XG. Västkusten, Bottenhavet och Bottenviken
    Inklusive Storsjön och Revsundssjön. På SD-kort: 2790 på Hjertmans.

    SvaraRadera
  4. Vi har använt Navionics Europe två sommrar nu. Först med en Android platta på 7" sen 9". Det har gått över förväntan. Samsung plattans batteri räcker i minst en dag efter vårt användningsmönster. Navionics appen är på hela dagen och loggar med gps vår rutt, och ibland tittar vi på Navionics sjökortsappen i trängda lägen.
    Navionics sjökortet håller måttet tycker vi. Inte en gång har vi hittat fel, och det finns även detaljer där papperssjökorten missat. Appen använder Navionics Gold. Däremot kan man tycka appen är något yxig och sjökorten har fula detaljer som att den inte klarar svenska tecken och ritar fel färger på djupkurvor. Men som sagt datat är det inget fel på.

    SvaraRadera