Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

tisdag 23 april 2013

Epoxi


"Epoxi är en härdplast som stelnar med hjälp av en härdare och tillhör gruppen epoxiplaster. Epoxi baseras på kondensation av epiklorhydrin och bisfenol-A samt en härdare (ofta diaminer). Plasten är transparent men kan färgas. Materialet utvecklades av IG Farben i Tyskland 1939. Från början var epoxi avsett för limning av metaller och gjutning men har efterhand utvecklats till stor mångsidighet." källa Wikipedia.

Några lager epoxigrund på kölen, jag tycker det är bra att lägga några lager först för att sen spackla med epoxispackel innan slät-slipning. Då slipar man inte bort den skyddande tjockleken på grunden.Även propellerbladen och propeller huvudet fick en sväng med epoxigrund, jag har ju en äldre gjutjärnspropeller... Vis av andras skador så tänkte jag kolla ev. viktskillnader mellan bladen innan montering. Min propeller satt ju lite glappt på axeln, inget läkage vid packboxen ännu i alla fall, troligen tack vare en ganska god balans på själva propellern vid fart framåt.


VCtar fungerar fint att rolla på små delar oxå!

4 kommentarer:

 1. Ser ju skitbra ut! Min kant blev också riktigt bra till slut, men måste bättra en del i ovan och underkant. Har inte lika enkel form på kölen som du :)

  SvaraRadera
 2. Härligt. Jobba på! vi fick en vecka extra på land här i våran klubb... så kölen hinns med i alla fall :-)

  SvaraRadera
 3. Å andra sidan så brukar spackel vara hårdare än epoxispärren och slipar man då så tar det mer vid sidan om spacklet.

  SvaraRadera
 4. att. anonym. Jag brukar bredspackla tunnt hela ytan.. då blir det oftast jämnt och fint när jag slipar utan att avverka för mycket. Funkar fint för mig, stadig hand och slipmaskin med 150mm skiva först och långkloss för hand för finliret ;-) Samt att jag upplever VCtar och ex. lefant epoxispackel som ganska likvärdiga i hårdhet att slipa. "Mr Sander"

  SvaraRadera