Från puts på varvet till Ulvöregattan på Högakusten. Här visas utvecklingen av vår segelbåt "Magda från Uppsala" samt seglingar och kappseglingar. Hon är en Nordisk familjebåt (NF) Byggd på varv i Danmark. NF är en lättseglad och snabb båt som lämpar sig väl för kappsegling. Många av NF- båtarna i Stockholm har under åren placerat sig med toppresultat i ex.vis Lidingörunt och Granprix i Stockholm, se länk:http://www.gransegel.se/GP10.html. Hälsningar Roger och Helena.

torsdag 14 mars 2013

Spännande kanaler.. Norr om Landsort


Fick tips om denna fina väg. Kanske bäst att tuffa lite sakta för motor genom Dragets kanal? Slog upp lite i wikipedia och följande finns att läsa: "
Dragets kanal ligger söder om Nynäshamn och skär av ön Järflotta från fastlandet.[1]
På 1200-talet, då vattennivån låg tre meter högre än idag var Draget ett sund mellan ön Järflotta och fastlandet. Kanalen var farbar av segelbåtar, och passagen dokumenterades av Valdemar Sejr, som passerade genom sundet på korståg mot Estland.
I mitten av 1800-talet hade djupet i kanalen sjunkit till endast 0,3 m och Gustaf Nerman fick uppdraget att återigen göra en kanal av sundet. Kanalen fortsatte dock att grunda upp och i slutet av 1800-talet muddrades kanalen därför på nytt. Svenska marinens nya torpedbåtar var inte sjödugliga nog att gå på utanför Landsort, så marinen rätade upp och fördjupade kanalen med dynamit. Senare på 1900-talet förstärktes kanalens inloppskanter från södra sidan med kreosotimpregnerade stockar och kätting.
I sjökortet anges djupet på farleden och kanalen vara 1,5 meter, men under senare år har Skärgårdsstiftelsen låtit muddra kanalen och djupet som anges vid infarterna till kanalen är 2,0 meter.(aug 2012)

Låter som en spännade och trevlig väg eller hur?Sail on!

3 kommentarer:

  1. Ser ju riktigt nice ut! Men så mycket sail on där inne bland träden blir det nog inte tal om :)

    SvaraRadera
  2. Sant! :-) man får hoppas att motorn fungerar..

    SvaraRadera
  3. Man träffar mycket trevligt folk när man trängs i kanalen, det är en riktigt fin genväg. Motorgången är snabbt avklarad!

    SvaraRadera